jotudni ikon

MIT IS ÉRTÜNK „NYOMDAKÉSZ” ALATT?

Ha Ön meg szeretné szerkeszteni vagy már rendelkezik a dokumentummal, amit nyomdailag kiviteleztetni szeretne,
akkor annak meg kell felelnie az alábbi kritériumoknak. Lássuk részletesebben...

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Nyomdánkban igény szerint megtervezzük és elkészítjük a kívánt nyomdai terméket. Egyeztetés után mintát készítünk, e-mailben elküldjük ellenőrzésre vagy akár személyesen is meg lehet tekinteni üzletünkben. De lehetőség van nyomdakész anyag leadására is. A megfelelő kivitelezéshez jól előkészített grafika szükséges, melyhez összeszedtünk pár információt, ami segédletként szolgál. A leadásra kerülő grafikai anyagokat a következő részekben felsorolt és kifejtett szempontoknak megfelelően előkészítve várjuk és tudjuk elfogadni.
Amennyiben nincs saját grafikusa vagy nem tudja a leírtaknak megfelelően elkészíteni a grafikát, küldje el nekünk a sioprint@sioprint.hu e-mail címre a rendelkezésre álló anyagokat és cégünk grafikusa elkészíti a nyomdai fájlokat.

 • A MEGRENDELÉS MENETE

  Kérjük megrendelését a sioprint@sioprint.hu e-mail címre küldje el az alábbiak szerint:
  - egyértelműen beazonosítható terméknév (pl. prospektus, névjegy, szórólap, molinó, bélyegző, stb.)
  - fel kell tüntetni a munka összes paraméterét: vágott méret (mm), alapanyag, mennyiség, felületnemesítés,
  - kötészet (biegelés, perforálás, ritzelés, egyéb tudnivalók)
  - fel kell tüntetni a kívánt határidőt, a munka átvételének napját és módját
  - számlázási adatok

  Személyes anyagleadás esetén előre egyeztetett időpontban várjuk üzletünkben Siófokon, Honvéd u. 19. szám alatt. A munkához tartozó anyagokat
  (fotók, logók, fontok, stb.) kérjük pendrive-on, CD-n, külső merevlemezen hozza magával.
  A beérkezett dokumentumokat leellenőrizzük. Az első ellenőrzés ingyenes, viszont további problémák esetén ellenőrzési díjat számítunk fel.
  Amennyiben a leadott anyag megfelel a feltételeknek, megkezdjük a kivitelezést.

 • KIVITELEZÉSI HATÁRIDŐ

  Általános termékek és mennyiségek esetén 1-3 munkanap a kivitelezés ideje, de ez esetenként változhat, ezért kérjük mindig érdeklődjön, hogy várhatóan milyen határidőre tudjuk vállalni az adott munkát.
  A kivitelezés határidejét mindig egyedileg állapítjuk meg, mely a termék jellegétől, a mennyiségtől és aktuális kapacitásunktól is függ. Amennyiben a megállapított határidőtől korábban szeretné átvenni a terméket, úgy sürgősségi felár ellenében tudjuk előrébb ütemezni a megrendelést.

 • NYOMDAKÉSZ FÁJLOK KÜLDÉSE

  Amennyiben már rendelkezik „nyomdakész”, azaz módosítást már nem igénylő, nyomtatásra alkalmas dokumentummal, akkor a fájlt ékezetek és szóközök nélkül, kizárólag kisbetűk használatával kérjük elnevezni* és a megrendelő e-mailhez csatolni vagy adott esetben a fenti adathordozók egyikén behozni részünkre.
  *minta: darabszam_meret_megnevezes.pdf (példa: 100db_90x50mm_nevjegykartya.pdf)

 • HA HIBÁS ANYAGOT KAPUNK

  Ha a beérkezett fájl nyomdailag nem megfelelő, azt visszaküldjük átdolgozásra.
  Hibásnak számít az anyag, ha nincs kifutóval ellátva*, nem megfelelő a mérete, a felbontása, nem a megadott szempontok alapján történik a megrendelés és ennek következtében nem értelmezhető egyértelműen az elvégzendő munka.

 • GRAFIKAI MUNKÁK

  Igény szerint, külön kérésre és előre egyeztetett árazással, határidővel grafikai szerkesztést is vállalunk. A grafikai beavatkozások, pl. kifutó szerkesztése (nem minden esetben tudjuk megoldani a forrásfájl hiányában), kontúr- és formavágási vonal szerkesztése, stb. is grafikai szerkesztésnek minősül.

KIS ÉS NAGY FORMÁTUM „NYOMDAKÉSZ” KRITÉRIUMAI

 • KIS FORMÁTUM (A3 méretig)

  PDF: .X szabvány, CMYK
  Alapértelmezett mértékegység: milliméter (mm)

  Méretek

  A megrendelésben meghatározott méret szerint kérjük a leadott állományok
  beméretezését. Kifutó esetén is +3 mm minden oldalra, könyvnél +5 mm ráhagyást kérünk minden oldalra. Vágójelre, denzitás jelre, stb. nincs szükség, csak a kifutóra.
  (Kifutó: olyan grafikai és képi elemek, melyek a papír széléig kiérnek,
  azaz nincs fehér margó.)

  Képek

  CMYK, minimum 300 DPI, lehetőleg jpg tömörítés nélkül, beágyazva a pdf-be 1:1 méretarányban, kifutó 3 mm.

  Betűtípusok

  PDF esetén az állományban levő összes font legyen beágyazott vagy legörbézett. Raszteres file-okra (tif, jpg) ez nyilván nem vonatkozik. Amikor a görbévé alakítást végzi ügyeljen arra, hogy a szövegben előforduló szóközök és az alap betűtípusok (Arial, Courier, Times New Roman) is görbévé legyenek alakítva.

  Betűméret

  A tervezés során kérjük ne használjon 6 pt-nál kisebb betűméretet.

  Oldalak füzetek esetén

  Az oldalakat vágójelek nélkül is elfogadjuk, de szükség esetén hajtás-, ritz-, perforálás jelekkel kérjük leadni. (vágás, ritzelés: folyamatos vonal, hajtás: szaggatott vonal, perforálás: pontvonal). A borító oldalait oldalanként kérjük külön fájlban. A belíveket oldalanként, tehát nem oldalpárban, egy fájlban kérjük. Ha a kiadvány üres oldalt tartalmaz, az a leadott állományban is a megfelelő helyen szerepeljen.

  Egyéb paraméterek

  Ragasztókötés esetén a gerinc és az esetleges nyitó bígelés méretet a borító oldalpár méretébe bele kell számolni.
  Irkatűzés esetén az oldalak számának 4-gyel oszthatónak kell lennie.

 • NAGY FORMÁTUM (A3 méret felett és kültéri nyomatok)

  JPG: minél kisebb tömörítéssel, CMYK
  Alapértelmezett mértékegység: milliméter (mm)

  Méretek

  Az elkészített grafika 1:1 arányú legyen. Amennyiben technikai okok miatt más méretben kerül küldésre, akkor azt kérjük feltűnően jelezni, valamint a munka végleges méretét is fel kell tüntetni.

  Felbontás

  Széles formátumú nyomtatás esetén a nézeti távolságot és a méretet figyelembe kell venni.

  Általában használt felbontások 1:1 méretnél:
  0-1 m²: 300 ppi
  1-2 m²: 150-300 ppi
  2-5 m²: 90-150 ppi
  5-20 m²: 70-90 ppi

  Kifutó

  Nagy formátum esetén nem kérünk a grafikára kifutót és vágójeleket.

  A következő termékek képeznek kivételt, melyeknél kell kifutó:
  - molinó: oldalanként 25 mm rátöltés szükséges, mely visszahajtásra kerül, ezért fehér is lehet
  - kontúrvágott anyagok: legalább 3-4 mm kifutó
  - kétoldalas anyagok (vinyl, tábla, stb.) méret függő, de átlagban 5-20 mm kifutó minden oldalon
  - hozott, méretre vágott táblás alapanyagok esetén, amennyiben a nyomatnak nem csak a nyomtatása, hanem a kasírozása is a mi feladatunk. Méret függő, de átlagban 5-20 mm kifutó minden oldalon.

TOVÁBBI FONTOS INFORMÁCIÓK

Lehetőség szerint ne nyitott állományban küldje a megrendelést, mert eltérő szoftververziók vagy nem megfelelő szerkesztés esetén (pl. nem történt vektorizálás vagy fotó beágyazása) megnyitáskor előfordulhat, hogy eltűnnek grafikai elemek, betűtípusok.

Nyitott állomány alatt ezeket a fájlformátumokat értjük:
.psd (Adobe Photoshop)
.indd (Adobe Indesign)
.ai (Adobe Illustrator)
.cdr (CorelDraw)
.eps (vektoros fájlformátum)
stb.

Nem megfelelő formátumok még:
doc, docx (Microsoft Word)
xls, xlsx (Microsoft Excel)
ppt, pptx, pps, ppsx (Microsoft PowerPoint)
pub (Microsoft Publisher)

 • SZÖVEG

  A tartalmi és nyelvtani hibákért a jóváhagyott és elfogadott látványterv után nem áll módunkban felelősséget vállalni, ezért felhívjuk figyelmét, hogy a szöveges részek korrektúráját kiemelt figyelemmel végezzék! A látványtervek elfogadását minden esetben írásban kérjük visszaigazolni!

 • KIFUTÓ

  A kifutó a nyomdatermék tényleges méretén túli terület ahová a háttérszínt, grafikát, vagy a dizájntól függő, a termék szélére kinyúló képeket ki
  kell futtatni.
  Ha a körülvágott kiadványban a képek és egyéb grafikai elemek a vágás vonaláig érnek, azokat a vágás vonalán túl kell futtatni, mivel a vágás pontatlansága milliméter nagyságrendű is lehet, ha azt akarjuk, hogy a körülvágás mentén ne maradjon fehér szegély, akkor a képet és az összes grafikai elemet a lapszéleken min. 2-5 mm-t hagyni kell kifutni. A vágási szélektől befelé 3-5 mm belső margót kell elhagyni, hogy ide se kerüljön tartalom, aminél problémát okoz, ha belevágnak.

 • SZÍNMÓD: CMYK

  Kérjük, nyomdai anyagát a 4 színes nyomtatásnak megfelelően, CMYK módban, 8 bit/csatorna színmélységgel hozza létre. Az RGB színmódban lévő tartalmi elemek a nyomdai feldolgozás so-rán automatikusan átalakításra kerülnek, melynek következtében az eredeti színnel nem minden esetben megegyező szín jöhet létre. Az RGB színmódban leadott anyagok okozta nyomtatási hibákért nem vállalunk felelősséget. Kérjük, hogy minden elemet konvertáljon CMYK-ba módba.

 • SZÍNPROFIL

  A tervezés során kérjük, hogy az ICC által kidolgozott színkezelési szabványokat használja. A nyomdánk által használt színprofilokat a grafikus tervező programok már tartalmazzák.
  A PDF fájl készítése során kérjük a két színprofil egyikét használja és az exportálási beállítások során ne ágyazza be a használt színprofilt. A nem előírás szerinti színmenedzsment rendszerben készülő nyomdai anyagok színhelyességét nem tudjuk garantálni.

 • GRAFIKAI MUNKÁK

  Igény szerint, külön kérésre és előre egyeztetett árazással, határidővel grafikai szerkesztést is vállalunk. A grafikai beavatkozások, pl. kifutó szerkesztése (nem minden esetben tudjuk megoldani a forrásfájl hiányában), kontúr- és formavágási vonal szerkesztése, stb. is grafikai szerkesztésnek minősül.

 • SZÍNTERHELÉS

  Nyomdai anyagának színei a négy alapszín összegéből tevődnek össze: C+M+Y+K. A nyomdánk által megengedett maximális színterhelés: 310%. A 310%-nál nagyobb színtelítettség csak a monitoron nyújt nagyobb vizuális élményt, a nyomtatás során viszont a nyomat elveszítheti részletgazdagságát.

  A fekete szín helyes használata

  A fekete és a szürke objektumok (pl.: szövegek, vonalak) esetében a fekete színt csak a tiszta fekete (K=100%) színcsatornán szabad megadni, a Cyan, a Yellow és a Magenta színcsatornák értéke minden esetben 0% legyen. 100% fekete szín használata esetén alkalmazzon felülnyomást.

  Variációk szürke és fekete színkitöltésekre:

  Szürke kitöltés: Cyan 0%, Magenta 0%, Yellow 0%, Fekete 30%
  Tiszta fekete kitöltés: Cyan 0%, Magenta 0%, Yellow 0%, Fekete 100%
  Mély fekete kitöltés: Cyan: 30%, Magenta: 20%, Yellow: 0%, Fekete: 100%
  A mélyfekete színt a szebb kitöltés érdekében csak összefüggő fekete tónusok (pl. háttér) esetében javasolunk használni.

KIEMELT TERMÉKEK NYOMDAI KÖVETELMÉNYE

 • TÖBB OLDALAS TERMÉKEK

  Prospektusok szerkesztése

  A prospektusok grafikai anyagának tervezésekor kérjük, vegye figyelembe a következőket:
  Ha az oldalakat egyesével készíti el kérjük, egyértelmű fájl elnevezést használjon. (pl.: prospektus_beliv_01.pdf, prospektus_beliv_02.pdf, stb.)
  Kérjük a prospektus és könyv borítójának külső és belső oldalát kiterített méretben - amennyiben szükséges, a gerincméretek betartásával - egy fájlban készítse el. (pl.: magazin_ borito_4oldal)
  Amennyiben a borító külső és belső oldalát külön fájlban készíti el, kérjük, egyértelmű fájlnévvel lássa el a fájlokat. (pl.: magazin_borito_belso, magazin_borito_kulso) Kérjük használjon oldalszámozást, ellenkező esetben az oldalak helyes sorrendjéért nem vállalunk felelősséget.

  Magazinok szerkesztése

  Magazinok és puhafedeles könyvek esetében a grafikai tervezés során kérjük, vegye figyelembe a könyv gerincének vastagságát. A szerkesztés során a következő margókat alkalmazza: felső: 2,5 cm, alsó: 2,5 cm, belső (kötés felől): 3,5 cm, külső: 2,5 cm.

 • RITZELT VAGY FORMAVÁGOTT TERMÉKEK

  - két .pdf állományt kérünk úgy, hogy az egyik a képet, a másik a vágási vonalat tartalmazza vagy

  - .pdf-ben kérjük a képet és .ai (Adobe Illustrator) formátumban a vágási körvonalat Formavágás esetén, kérjük ezeket a rétegeket direkt színként (külön rétegen vagy fájlban) megadni, vektoros formátumban, görbézve.

Sió Print Bt.© 2020 . Minden Jog Fenntartva